Az alapanyagokat összekeverjük egy erős fakanállal, hogy sűrű masszát kapjunk, majd forrásban lévő enyhén sós, olajos vízbe nokedliszaggatóval kiszaggatjuk.
Előtte 7-8 tojást kis sóval, kis olajban "rántottaként" megsütök, de úgy, hogy egy kicsit "lucskos" legyen, így a nokedni nem lesz túl száraz.
Ha a nokedli megfőtt, lecsepegetjük, és ehhez a tojásrántottához keverjük hozzá.
Uborkasaláta:
1 kígyóuborka (vagy én szoktam a fagyasztóba is tenni elszeletelve, kicsit összeesik ugyan kiolvasztva, de uborkasalátának jó). 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika, 4-5 evőkanál 20 %-os ecet (ízlés szerint), 2 evőkanál cukor (kb.), 1 kis bors, só, 3-4 dl víz.
A vizet összekeverjük az ecettel, cukorral, sóval, borssal, piros paprikával, fokhagymával, és megkóstoljuk, hogy jó-e. Ha nem, tovább ízesítjük, ha igen, beletesszük a legyalult uborkát.
(Ha mirelit, olvasszuk ki, a levét csepegtessük le, és nyomkodjuk ki!)
Tipp:
lehet egy kis tejfölt is tenni hozzá, ettől tejfölös-krémes állagú lesz.
1/2 dl cukros tejben felfuttatunk 3 dkg élesztőt. Ha ez készen van, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, 5 dkg margarint,2 tojás sárgáját, késhegynyi sót, 50 dkg lisztet és annyi tejet, amennyit még felvesz (kb. 3–4 dl). Összedagasztjuk, meleg helyen kelesztjük. Utána kisodorjuk kb. 2 centiméteresre és kiszaggatjuk.Vigyázni kell, nehogy huzat érje. A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarjuk, mert nagyon kényes. Így is lehet 10–15 percet keleszteni.A fánk sütése sem egyszerű: megfelelő mennyiségű olajban és megfelelő méretű lábasban süthető ki. Ezt sajnos mindenkinek ki kell tapasztalnia. Fontos azonban, hogy az első felét fedő alatt süssük (kb. fél perc), ha megfordítjuk, akkor fedő nélkül. Így lesz szalagos. Sütés előtt természetesen a közepét ujjunkkal benyomjuk, így könnyebben sül, és van helye a lekvárnak.Érdemes kísérletezni vele, mert nagyon finom.
Csokis fánk esetén a közepébe nem lekvárt teszünk a fánknak, hanem kis vajjal megolvasztott étcsoki bevonóba mártjuk.
25 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, 2 db zsemle, annyi búzadara, amennyit felvesz, zsemlemorzsa, kis olaj, 1 vagy 2 db tojás, kis só, 1 nagy pohár tejföl a leöntéshez + cukor + vaníliáscukor
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzátesszük a tojást (vagy tojásokat), a kis pohár tejfölt, a kis sót, a vízben megáztatott és kinyomkodott zsemlét belemorzsoljuk jó alaposan, majd adunk hozzá annyi búzadarát, amennyit felvesz (közepesen kemény gombócot kapjunk). Figyelem: a búzadara még kicsit duzzad! Ezután vizet forralunk a gombócok főzéséhez, majd a gombókokat kifőzzük benne. Ezt követően kis olajon megpirítunk egy kis zsemlemorzsát és a gombócokat ebben hempergetjük meg. Tálaláskor leöntjük cukros, vaníliáscukros tejföllel.
1 kg krumpli, kis só, egy kis liszt (amennyit felvesz), 1 tojás, olaj a sütéshez
Elkészítés:
A krumplikat meghámozzuk, megmossuk, elkockázzuk és sós vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, krumplinyomót áttnyomjuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. Hozzáteszünk egy kis sót, egy tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy ne túl kemény tésztát kapjunk. Ezt követően sodrófával kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és forró olajban megsütjük. Melegen finom. Borsó- vagy bablevessel isteni finom, de csak úgy magában is.
kb. 20 dkg virsli karikákra vágva, 1 zacskó (500 gr) tarhonya, só, olaj, pirospaprika, 1 fej hagyma
Elkészítés:
A vöröshagymát felszeleteljük apróra, majd kevés olajon megpirítjuk kissé, majd fedő alatt kis víz hozzáadásával kicsit még dinszteljük. Utána levesszük a tűzről, és hozzákeverünk 1 evőkanál pirospaprikát, majd beleborítjuk a karikákra felszeletelt virslit (a bőrét természetesen előzőleg lehúzzuk róla :) ), majd kb. 5 perc főzés után készen is van.
A tarhonyát kis olajon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és megsózzuk. Nagyon kis lángon, hogy az alja ne égjen oda, fedő alatt puhára főzzük. Ha megfőtt, megkeverjük, hogy ne ragadjon össze.
Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető étel.
kb. 1 kg burgonya, 6-8 tojás, kb. 15 cm paprikás kolbász, 1 nagy pohár tejföl (vagy még egy kicsit több), só,
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk és egészben sós vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, elvágjuk szeletekre, majd egy jénai tál alját kirakjuk a kis krumplikorongokkal, erre rakjuk a megfőtt és szintén karikákra vágott tojást, a bőrétől megszabadított és felkarikázott kolbászt és meglocsoljuk a tejföl harmadával, kissé megsózzuk. Ezt követően mehet ismét egy krumpli réteg, egy tojás réteg, egy kolbász réteg, egy kis tejföl, majd az utolsó réteg a krumpli legyen a tetején, amit jó bőven leborítunk tejföllel. Sütőben megsütjük. Ha a krumpli kicsit levet enged, azt nyugodtan a végén leönthetjük róla.
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk és apró darabokra vágva megfőzzük sós vízben. Ha kihűlt, krumplinyomón átnyomjuk, megsózzuk és hozzákeverünk annyi lisztet, hogy keményebb tésztát kapjunk. A tésztát kisodorjuk majd csíkokra vágjuk. A csíkokat henger alakúra hengergetjük, és 3-4 cm-es darabokra elvágjuk, majd liszttel megszórjuk, hogy ne ragadjanak össze. Felteszünk egy fazékban vizet főni, kis olajat teszünk bele, hogy a nudlik ne ragadjanak össze, majd kifőzzük a nudlikat benne (ha feljön a víz tetejére, már csak forr egyet és kész is, nagyon gyorsan megfő). A főtt nudlikat lecsepegetjük szűrőkanálban, majd pirított zsemlemorzsában vagy pirított búzadarában meghempergetjük. Lekvárral tálaljuk.
rizs, só, kis olaj, kb. 70 dkg csirkecomb (alsó, de lehet felső is), só, bors, fűszerek
Elkészítés:
A csirkecombot megfosztjuk a bőrétől, majd megmossuk. Besózzuk, megszórjuk fűszerekkel: kis borssal, pl. szárnyas fűszerkeverékkel, vagy mustáros húsos fűszerkeverékkel, (ami van otthon), majd egy tepsibe fektetjük, teszünk alá egy kis olajat és egy kis vizet, majd alufóliával lefedve kb. fél órát gőzben hagyjuk a húst puhulni. Ezt követően levesszük az alufóliát, hogy a hús pirulni tudjon. Időnként meglocsolgatjuk a levével. Ha pirosra sült, készen is van.
A rizst a zacskón lévő előírás szerint megfőzzük sós vízben és a sült hússal együtt tálaljuk.
Csemegeuborka vagy salátaféle illik hozzá. Egyszerűen elkészíthető étel, kevés munkával.