Vaníliás krémes
Hozzávalók:
3 evőkanál tej; 7 dkg cukor; 7 dkg margarin; 30
dkg liszt; 1 kávéskanál szalakáli Krém: 4 dl tej;
4 púpozott evőkanál liszt; 1 cs. vaníliás cukor; 2
evőkanál cukor; 25 dkg vaj vagy sütőmargarin; 25
dkg porcukor
Elkészítés:
Habosra keverjük a margarint a cukorral, hozzáadjuk a tejet, a szalakálit és a lisztet. Három
lapot sütünk kikent, kilisztezett tepsiben. Krém: 3 dl tejet felforralunk, hozzáadunk 1 dl hideg
tejet, liszttel, vaníliás cukorral, a 2 evőkanál cukorral összekeverve lassan beleengedjük
a forrásban lévő tejbe, és simára főzzük. Kihűlésig keverjük, majd beleteszünk 25 dkg
margarint, 25 dkg porcukorral és 1 cs. vaníliás cukorral, habosra keverjük. A lapokat
megkenjük krémmel, a harmadik lapot megszórjuk vaníliás cukorral.
Vendégváró sütemény
Hozzávalók:
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 vaj, 37 dkg porcukor,
6 dl tej, 2 ek. kakaó, 2 vanília, 9 tojás, fél cs.
szalakálé, fél citrom leve.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: közepes
Elkészítése:
25 dkg lisztből, 5 dkg vajból, 5 dkg cukorból, 2 tojássárgájából, 1 ek. kakaóból, 1 dkg szalakáléból,
melyet előzőleg langyos tejben elkevertünk könnyen nyújtható tésztát készítünk. Két lapban
kisütjük. 7 tojásból piskótát készítünk. 20 dkg vajat kikeverünk 20 dkg porcukorral, 2 vaníliával.
Fél liter tejből, 1 vanília pudingporból krémet főzünk, melyet kihűlésig keverünk, s ezután
összedolgozzuk a vajjal. Az így kapott krémet megfelezzük, és megtöltjük a süteményt. Először
egy barna tészta, krém, piskóta, krém, ismét a barna tészta, melyre rákenjük a 2 tojás fehérjéből,
12 dkg cukorból, fél citrom levéből gőz felet felvert kemény habot. Elsimítjuk, majd 1 ek. kakaóból,
l ek. cukorból, 1 ek. vízből szirupot főzünk. A hab tetején szétszórtan elhintjük, végezetül a habot
beszeleteljük. Száradás után nem fog töredezni.
Brownie dupla csokis
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé 3 dkg kakaópor 30 dkg porcukor
4 db tojás 10 dkg vaj 1 fiola vanília aroma (vagy 1
rúd vanília) 15 dkg liszt 1/2 stampedli rum csipet só
a csokimázhoz: 5 dkg vaj 2 dkg kakaópor 1/2 fiola
vaníliaaroma (vagy 1 rúd vanília) 15 dkg porcukor 1
teáskanál víz 2 teáskanál méz 1/2 kávéskanál ecet
(hogy a máznak szép fénye legyen)
Elkészítés:
A vajat és az összetördelt étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk. A porcukrot elkeverjük a
tojásokkal, hozzáadjuk a vanília aromát, az olvasztott csokit és a vajat, majd a liszttel elkevert
kakaóport és a sót. A jól kikevert masszát egy sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt, kb. 18*24 cm-
es tepsibe öntjük, és 170 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Amíg a
tészta hűl, elkészítjük a csokimázat. A vajat cukorral, vízzel és mézzel, vízgőz felett megolvasztjuk.
A tűzről levéve belekeverjük a kakaóport, a vaníliát és végül az ecetet. A mázat a kihűlt tésztára
kenjük, és ha megdermedt, a süteményt forró vízbe mártott késsel kockákra szeleteljük.
Kekszes-almás sütés nélkül
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg háztartási keksz (ha lehet,
akkor szögletes forma); 3 csomag főzni való vanília
ízű pudingpor (12 dkg); 20 dkg kristálycukor (méz
is lehet); 8-10 evőkanál víz; 8 dl víz; 1,25 kg alma
A tetejére: 5 dkg Rama Sütőmargarin; 4 evőkanál
porcukor; 4 evőkanál keserű kakaópor
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl
vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára főzzük (ha mézzel készítjük, akkor azt
a már puha almához keverjük).
Közben a vanília ízű pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig
főzzük, ezalatt jól besűrűsödik.
Egy kb. 28 x 23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk (ritkán lehet négyszögletű kekszhez jutni,
ezért a hagyományos kerek is jó hozzá, amit szintén a tepsibe rakunk, az üres helyekre pedig
kis darabokat tördelünk belőle). A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép
sorban keksz kerül (kerek kekszek esetén az üres területeket tört darabokkal kitöltjük).
A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a
margarint hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény – pontosabban a keksz – tetejére kenjük.
Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.
Nap és éj
Hozzávalók:
50 dkg liszt 1 csomag sütőpor 15 dkg zsír 25 dkg
porcukor 2 egész tojás 1 citrom reszelt héja tej
lekvár dió 5 dkg csokoládé 1-2 dkg kakaópor 1 ek.
cukor 1 ek. feketekávé
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a zsírral összegyúrjuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a 2 tojást, a citrom
reszelt héját, és annyi tejet, hogy könnyen dolgozható tészta legyen. A tésztát két részre
osztjuk, egyik felét vékonyra kinyújtva tepsibe tesszük, és megtöltjük a lekvárral összekevert
diótöltelékkel. A tészta másik felét összegyúrjuk a csokoládéval, kakaóporral, cukorral, és
feketekávéval. Ezt is kinyújtjuk, és a töltelékre helyezzük, megkenjük tojással, és darabos
cukorral meghintjük. Közepes tűznél sütjük. Ferde darabokra vágjuk.
Aljnélküli túrós
Hozzávalók:
1 kg túró 15 dkg lágy margarin 5 evőkanál búzadara 2
evőkanál liszt 10 evőkanál kristálycukor 4 egész tojás
csipet só reszelt citromhéj 1-2 csomag vaniliás cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna ( vagy fél csomag
sütőpor ) Tetejére : 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1
tojás
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, közepes méretű lisztezett, zsírozott tepsibe öntjük. A tetejére
valókat kikeverjük, evőkanállal rácsurgatjuk és elsimítjuk a tetején. Forró sütőben közepes
lángon szép pirosra sütjük. ( Kb. : 40 perc ) Én sütőpapíron sütöttem!
Forró almástáska
Hozzávalók:
1/2 kg leveles tészta, 1 kg alma, 1 csomag
vaníliás pudingpor, 8 dkg cukor, 1 csomag
vaníliás cukor, fahéj
Elkészítés:
Az almát megpucoljuk, lereszeljük és megszórjuk a cukorral. Állni hagyjuk. Közben kinyújtjuk a
leveles tésztát, 8 részre osztjuk, az egyik felüket néhány helyen bevagdossuk.
Az almát kicsavarjuk, és lassan párolni kezdjük. A levét elkeverjük a vaníliás pudinggal. Amikor
az alma megpárolódott, megszórjuk kevés őrölt fahéjjal és a vaníliás cukorral, és ráöntjük az
almalével elkevert pudingport. Sűrűre főzzük, kicsit kihűtjük, a tésztára kupacokat teszünk, a
tészta széleit megkenjük tojással és összehajtjuk. A széleket jól lenyomkodjuk.
Kívülről is megkenjük tojással, előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Házi túrós kifli
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 20 dkg zsiradék, 4 dkg élesztő, 4
dkg cukor, 1 tojás 1 dl tej, csipet só, +1 tojás a
kenéshez
Elkészítés:
Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral elkevert tejben, elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk
a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük amíg elkészül a
túrótöltelék.
Töltelékhez: 25 dkg túrót 12 dkg cukorral 1 dl tejföllel, 5 dkg mazsolával, 3 dkg búzadarával és 1
citrom reszelt héjával összekeverünk.
A tésztát 8 cipóra osztjuk, majd kerek lapokká nyújtjuk, és egyenként 8 cikkre vágjuk. Minden
cikkre teszünk a töltelékből, feltekerjük, felvert tojással megkenjük. 180 fokos sütőben sütjük.
Még melegen behintjük vaníliás cukorral. Ebből a mennyiségből 64 apró kiflink lesz. Nem
érdemes kevesebbet készíteni, finom omlós.
Nekem kb. 30 - 32 dkg túró kellett hozzá!
Almás pite Katona-mama módra
Hozzávalók:
40dkg liszt 1 tojás 12dkg fagyos zsír 5dkg
élesztő 1 ek cukor csipet só annyi tej, hogy
kalácstészta keménységű legyen a tészta,
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi fok: közepes
Elkészítés:
Tésztát keverünk, jól kidolgozzuk,kelesztjük. Két részletben nyújtjuk ki.
Egy mélyebb kivajazott tepsibe tesszük az egyik rész tésztát, rá az almapürét, majd a másik
lap tésztát. A felső tészta tetejét megkenjük tojással, megszurkáljuk villával, majd 180 fokon
pirosra sütjük. Ha kihűlt kockákra vágjuk, tetejét megszórjuk porcukorral.
Almapüré:Hámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt savanykás alma. Az almát
lecukrozzuk,megszórjuk fahéjjal, állni hagyjuk. Ha kiengedte a levét, akkor kicsavarjuk, majd
kis lángon,addig sütjük, amíg a levét elfövi. Kihűtjük. (Mélyhűtőben is tárolható.)
Szalagos fánk (lekvárral és csokisan)